Blije buitenvarkens onderhouden de bossen op landgoed Zuylestein. Als levende bosmaaiers bestrijden ze bramenstruiken en exoten en met hun gescharrel stimuleren ze de biodiversiteit. Hun dagelijkse kostje bestaat uit eikels, beukennootjes, bramenstruiken, wortels en doorgeschoten groente en fruit uit onze moestuin. De diervriendelijke en ruimtelijke omgeving waarin ze leven, zorgt voor een prachtige kwaliteit vlees met een pure, ouderwetse smaak. U kunt meegenieten van dit natuurlijke vlees. Met uw aankopen draagt u meteen een steentje bij aan de instandhouding van het Landgoed! 

De Keuken van Utrecht van RTV Utrecht op bezoek

In het tv-programma 'De Keuken van Utrecht' van RTV Utrecht gaat Emma Zorlak op zoek naar landleven en streekproducten in de provincie Utrecht. Ze kwam naar Zuylestein, op bezoek bij de bosvarkens. Uitzending gemist? Klik op de foto van Emma Zorlak om de uitzending te bekijken. 

Zuylestein Bosvarkensvlees | voor horeca en consument

De bossen op landgoed Zuylestein worden beheerd met behulp van buitenvarkens. De varkens leiden een schitterend varkensleven met beukennoten en modderpoelen, maar ze gaan uiteindelijk ook naar de slacht.

Dit puur natuur en uiterst diervriendelijk Zuylestein bosvarkensvlees kunt u ook bestellen. Interesse? De prijs- en bestellijst 2024 is via onderstaande gele button te downloaden. Let op: na ontvangst van uw bestelling checken we eerst de actuele voorraad. Daarna ontvangt u een bevestiging per mail of telefoon met wat er wel en niet aanwezig is op dit moment. Bepaalde onderdelen zijn nu eenmaal snel uitverkocht. Tevens laten we u weten wanneer uw bestelling kan worden opgehaald. 

Let op: de prijslijst 2024 heeft twee kleuren. Alles wat geel gemarkeerd is zetten we klaar in een tas. Alles wat niet geel gekleurd is kunt u wel bestellen maar zullen we pas op het moment dat u komt voor u verzamelen. Dat zijn namelijk de producten waarvan we zeker direct na de slacht veel voorraad hebben. We vinden het wel fijn te weten wat u nog meer wilt bestellen, want dan kunnen we zorgen voor voldoende vooraad. Neem als u het vlees komt ophalen ook een kopie mee van uw bestellijst.

Download bestelformulier

Bosvarkensvlees bestellen

De delen zijn in porties vacuüm getrokken. Restaurants kunnen grotere delen bestellen. We hanteren voor de bestellingen “wie het eerst komt, die het eerst maalt”, want van sommige onderdelen is er natuurlijk niet zoveel beschikbaar. De volgende slacht is ongeveer een week later. 

Ophalen van uw bestelling
Wanneer u een bestelbevestiging van ons ontvangen heeft kunt u deze ophalen in de Oranjerie bij de moestuin. Adres: Rijksstraatweg 11 3956 CH Leersum. Volg het bordje moestuin.

Voor de passant: op vrijdagen en op zondagen zijn er ook worsten, ham en ingevroren Zuylestein bosvarkensvlees te koop in de Oranjerie bij de moestuin. Zolang de voorraad strekt.

Volg de varkens op Facebook

Wat vertelt chefkok Nico Klaver van het Kalkoentje uit Rhenen over de buitenvarkens van Zuylestein? Bekijk zijn filmpje.

Het Bonte Bentheimer varkensras

De Bonte Bentheimer is een varkensras uit het Graafschap Bentheim in het Emsland en het aangrenzende deel van Drenthe, met name rond Coevorden. De Bonte Bentheimer wordt met uitsterven bedreigd. Tegenwoordig wint dit ras aan belang, omdat het, in tegenstelling tot de verder doorgefokte varkens een betere kwaliteit vlees kent. Het spekaandeel is relatief hoog, het vlees zelf heeft een hoog intramusculair vetgehalte, wat gunstig is voor de smaak en het uiterlijk van het vlees. De Bonte Bentheimer heeft over het lichaam verspreidt grote zwarte vlekken, is vroegrijp en vruchtbaar.

Het Mangalitza varken

Het wolvarken of Mangalitza is een varken met een stugge vacht die lijkt op wol. Het ras vindt zijn oorsprong in Hongarije. Tot nu toe is het ras in Nederland vrij onbekend, terwijl het opvallend donkere vlees sterk doorregen, mals en smakelijk is. De Mangalitza heeft goede moedereigenschappen, is zeer sociaal en beweeglijk. Kortom, een sterk scharrelvarken dat het liefst het jaar rond buiten leeft.
 
Het varkensras is ontstaan in 1833, uit een kruising tussen het Servische Sumadia-varken en het Szaltonser- en het Balkonyervarken. Oorspronkelijk waren er ook zwarte en wildkleurige Mangalitsa's. Nu bestaan er enkel nog blonde, rode en zwaluwbuiksoorten.

Bron van creatie en inspiratie