Blije bosvarkens onderhouden de bossen op landgoed Zuylestein. Als levende bosmaaiers bestrijden ze bramenstruiken en exoten en met hun gescharrel stimuleren ze de biodiversiteit. Hun dagelijkse kostje bestaat uit eikels, beukennootjes, bramenstruiken, wortels en doorgeschoten groente en fruit uit onze moestuin. De diervriendelijke en ruimtelijke omgeving waarin ze leven, zorgt voor een prachtige kwaliteit vlees met een pure, ouderwetse smaak. U kunt meegenieten van dit (h)eerlijke vlees.

Zuylestein Bosvarkensvlees | voor horeca en consument

Sinds september beheren we de bossen op landgoed Zuylestein met behulp van bosvarkens. Momenteel wonen er twee rassen in de bossen: het Magalitza varken en het Bonte Bentheimer varken. De varkens leiden een schitterend varkensleven met beukennoten en modderpoelen, maar ze gaan uiteindelijk ook naar de slacht.
Dit puur natuur en uiterst diervriendelijk Zuylestein bosvarkensvlees kunt u nu voor het eerst bestellen. Interesse? Stuur een mail naar bosvarkens@landgoed-zuylestein.nl dan sturen we u de bestellijst toe.
U kunt u in de Oranjerie bij de moestuin uw bestelling ophalen op vrijdag van 10.00-16.00. Voor andere tijden even afspraak maken. Adres: Rijksstraatweg 11 3956 CH Leersum. Volg het bordje moestuin.

Download bestelformulier

De delen zijn in porties vacuüm getrokken. Horeca kan grotere delen bestellen. We hanteren voor de bestellingen “wie het eerst komt, die het eerst maalt”, want van sommige onderdelen is er natuurlijk niet zoveel beschikbaar. De volgende slacht is ongeveer een week later.

We nemen uw gegevens op in ons bosvarkens klantenbestand. Mocht u dat niet willen, laat het weten, en uw gegevens worden verwijderd.
Voor de passant: op vrijdagen en op zondagen is er ook ingevroren Zuylestein bosvarkensvlees in de Oranjerie bij de moestuin te koop.

Volg de varkens op Facebook

Wat vertelt chefkok Nico Klaver van het Kalkoentje uit Rhenen over de bosvarkens van Zuylestein?
Bekijk zijn filmpje.

Het Bonte Bentheimer varkensras

De Bonte Bentheimer is een varkensras uit het Graafschap Bentheim in het Emsland en het aangrenzende deel van Drenthe, met name rond Coevorden. De Bonte Bentheimer wordt met uitsterven bedreigd. Tegenwoordig wint dit ras aan belang, omdat het, in tegenstelling tot de verder doorgefokte varkens een betere kwaliteit vlees kent. Het spekaandeel is relatief hoog, het vlees zelf heeft een hoog intramusculair vetgehalte, wat gunstig is voor de smaak en het uiterlijk van het vlees. De Bonte Bentheimer heeft over het lichaam verspreidt grote zwarte vlekken, is vroegrijp en vruchtbaar.

Het Mangalitza varken

Het wolvarken of Mangalitza is een varken met een stugge vacht die lijkt op wol. Het ras vindt zijn oorsprong in Hongarije. Tot nu toe is het ras in Nederland vrij onbekend, terwijl het opvallend donkere vlees sterk doorregen, mals en smakelijk is. De Mangalitza heeft goede moedereigenschappen, is zeer sociaal en beweeglijk. Kortom, een sterk scharrelvarken dat het liefst het jaar rond buiten leeft.
 
Het varkensras is ontstaan in 1833, uit een kruising tussen het Servische Sumadia-varken en het Szaltonser- en het Balkonyervarken. Oorspronkelijk waren er ook zwarte en wildkleurige Mangalitsa's. Nu bestaan er enkel nog blonde, rode en zwaluwbuiksoorten.

Bron van creatie en inspiratie