Op Zuylestein is er van alles te beleven voor jong en oud: wandelen, fietsen, dwalen door de bossen, logeren, een terrasje pakken en winkelen bij de landgoedwinkel, wandelen met een rondleiding of themawandeling onder leiding van een gids of uitgebreid bij de bosvarkens kijken. Volop vertier voor een bezoek aan het landgoed.  

Logeren in een vakantiehuis op Zuylestein

Wilt u een weekend of week onthaasten en zich onderdompelen in historie, natuur, cultuur en authentieke gastvrijheid? Met Leersum en Amerongen op fiets- en loopafstand? Kom dan naar het romantische Landgoed Zuylestein, al het moois ontdekken op de Utrechtse Heuvelrug met zijn buitenplaatsen langs de Stichtse Lustwarande. Bekoorlijk in ieder jaargetijde. Landgoed Zuylestein verhuurt een bijzonder vakantiehuis in het poortgebouw: de 'Belle van Zuylen Vleugel'. Met uw verblijf draagt u meteen een steentje bij aan de instandhouding van het Landgoed! Via de gele button is het vakantiehuis te bekijken en te boeken. 

Bekijk het vakantiehuis

In het weekend | koffie, thee, taarten en meer in de landgoedwinkel op Zuylestein

Op vrijdagen, zaterdagen en zondagen is het extra genieten op landgoed Zuylestein. Dan is onze gezellige landgoedwinkel in de Oranjerie geopend met een prachtig uitzicht over de vijver.

Op het terras serveren we bij geschikt weer een uitgebreid aanbod aan koude en warme drankjes, diverse soorten taarten, broodjes, soep en ijs. Ook wordt er thee geschonken met verse gember of verse munt uit de moestuin. In de landgoedwinkel is allerlei heerlijks te koop van Zuylestein en andere lokale voedselproducenten.

De openingstijden zijn: vrijdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Adres: Rijksstraatweg 1 in Leersum. Daarna volgt u de borden op het landgoed.

Rondleidingen

Zuylestein organiseert rondleidingen met een gids voor groepen vanaf minimaal 10 tot maximaal 25 personen. De rondleidingen duren 1,5 of 2 uren. Er is keuze uit drie themawandelingen (prijzen zijn per persoon):
1. Historische rondleiding: 12,50 
2. Moestuin restauratie en innovatie * : 12,50
3. Landgoedbeheer 2 uur: 15,00

* Tijdens de Moestuin-rondleiding wordt ook dieper ingegaan op oude en innovatieve nieuwe landbouwtechnieken waarmee op Zuylestein wordt gewerkt. Het landgoed is hierin koploper en werkt samen met de Universiteit Wageningen. Thema's die voorbij komen zijn: permacultuur, mulchen, biodiversiteit en combinatieteelt.

Rondleidingen zijn te combineren met een bijeenkomst, een borrel of lunch. Of een goodybag van Zuylestein met een selectie van producten van het landgoed. Informeert u even bij info@landgoed-zuylestein.nl of vraag een rondleiding aan via de gele button onder dit bericht.

Vraag een rondleiding aan
Zuylestein 980x653

Themawandeling door de moestuin | iedere vrijdag

Ga mee op een avontuurlijke themawandeling door de historische moestuin van Zuylestein. Ontdek hoe een 17e eeuwse moestuin relevant is in onze een snel veranderde wereld. Leer over de rijke geschiedenis van Zuylestein als voedsel producerend landgoed, over de oude kennis en nieuwe teeltmethodes van onze tuinbazen. Maak kennis met bijzondere planten. Kijkproef en ruik! Flaneer met ons over de prachtige, brede paden van de ommuurde tuin en waan je in Versailles. Zittend in de muurbanken kunt u genieten van zingende vogels, zoemende bijen en mooie zichtlijnen.  

Beleef onze tuin elke seizoen opnieuw. Lente, zomer, herfst en winter drukken hun stempel op de moestuin. Er zijn steeds andere verhalen te vertellen, groentes te proeven, bloemen te plukken en kruiden te ruiken. U kunt iedere vrijdag mee wandelen van 14:00 tot 14:30 uur. Entree: € 5,00 per persoon inclusief koffie, thee of limonade met een koekje. Kinderen onder 12 jaar: gratis. Kaartjes zijn voorafgaand aan de wandeling te koop in de landgoedwinkel.

Wandelen op Zuylestein en in de omgeving

Op het lommerrijke landgoed Zuylestein zijn er diverse wandelroutes aangelegd. Mede door deze wandelpaden is het mogelijk geworden om te komen tot een betere bescherming van de waardevolle flora en fauna die aanwezig is op diverse plaatsen op het uitgestrekte landgoed. Twee van deze wandelroutes hebben als naam gekregen: De Bosch van Rosenthal route en de Godard Bentinck route. De wandelrouteboekjes van deze wandelingen zijn gratis te downloaden op deze pagina. 

Dan zijn er nog twee wandelingen die een groter gebied aandoen, waarbij Zuylestein op de route ligt: het Trekvogelpad en het Cotlandenpad (een afwisselend Klompenpad). Meer info:  https://klompenpaden.nl/klompenpad/cotlandenpad/

Naar het Trekvogelpad

Wandelroute Historisch Zuylestein

Landgoed Zuylestein stamt uit de veertiende eeuw en is in 1630 aangekocht door stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau als jachtslot en in 1640 door hem geschonken aan zijn bastaardzoon Fredrik van Nassau. Bij aankomst via de Rijksstraatweg tussen Leersum en Amerongen betreedt u een historisch park dat uniek is in Nederland door haar geheel intact gebleven Renaissance stijl. Het landgoed met een totaal oppervlak van 136 ha is door vererving 400 jaar in familie bezit gebleven. Download deze bijzondere historisch wandelroute en ga terug naar de tijden van weleer.

Download de wandelroute

Wandelroute Bosch van Rosenthal

Deze schilderachtige wandeling van ca. 4 km. is tot stand gekomen in samenwerking met de provincie Utrecht. De wandeling is op eigen gelegenheid te maken aan de hand van het digitale wandelrouteboekje dat via onderstaande button te downloaden is. 

Download de wandelroute

Wandelroute Godard Bentinck

Ontdek de cultuur- en natuurwaarden in een oogstrelend landschap tijdens deze wandeling van ca. 9,8 km. De Godard Bentinckroute is tot stand gekomen in samenwerking en met subsidie van de provincie Utrecht. Via onderstaande button is het digitale wandelboekje van deze route te downloaden.

Download de wandelroute

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen en toekomstige evenementen op landgoed Zuylestein? Meld u dan aan voor de Zuylestein Bode. Deze digitale nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar.

Aanmelden voor de Zuylestein Bode

Bron van creatie en inspiratie