TW pruikbeeldmerk compact RGB 150dpi
Landgoed Zuylestein is onderdeel van Landgoed Twickel.

Landgoed Zuylestein werd in 1630 door stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau gekocht. Een historische prent uit die tijd laat zien hoe de moestuin er toen uitzag. De brede padenstructuur in de juiste verhouding waarop met hoog bezoek werd gewandeld, kleine fruitbomen waar je makkelijk van kon plukken en platte bakken om het seizoen te kunnen verlengen. Deze historische elementen zijn in ere hersteld. De oogst van het Zuylesteinse land wordt verkocht in de moestuinwinkel. De openingstijden zijn: vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Naar Van het Land
Ervaren oogst-assistenten gevraagd!

Wie kan ons helpen met de oogst voor de winkel, maar ook voor de restaurants in de omgeving? We  zoeken naar vrijwilligers met ervaring in de eigen moestuin. Door de toenemende klantenkring hebben we vrijwilligers nodig die snel en secuur kunnen oogsten, op kwaliteit kunnen sorteren, schoonmaken en de groente voor de verschillende klanten kunnen klaarzetten. Vanaf 8.00 uur op woensdag, donderdag en vrijdag tot de oogst voor die dag binnen is. Voor meer info: stuur een mailtje of bel met Jan van Helvert +31637417241

Aanmelden voor de oogst
Duurzaam groen van het seizoen

Wij telen op een vergelijkbare wijze als biologische telers zonder bestrijdingsmiddelen met biologisch zaad en plantgoed. Het hele jaar door met nieuwe en oude technieken. Voor het actuele aanbod: kom op vrijdagen en zondagen naar de landgoedwinkel of kijk bij Van het Land.

Voor de liefhebbers van 'supervers' heeft Zuylestein een moestuinabonnement: iedere vrijdag staat er een tas klaar om op te halen met de nieuwe oogst van groenten en vruchten uit het seizoen. 

Naar de webwinkel

Dirk van Apeldoorn, Wageningen University & Research
over de biodiversiteit en landbouw op Zuylestein

Restauratie van de moestuin afgerond! Met dank aan alle sponsoren

Op 9 september 2016 heeft mevrouw Pennarts als vertegenwoordiger van het Parelfonds van de Provincie Utrecht als eerste een vogelhuisje op de werkschuur gehangen als symbolische afsluiting van de restauratie. Daarna volgden de andere sponsoren. Als laatste hing één van de vrijwilligers een huisje op met bijpassende speech. Zonder de bijdrage van vrijwilligers en het knopkruidteam had de moestuinbaas het niet gered! In het Vakblad Tuin en Landschap verscheen een artikel over de restauratie door bureau Debie & Verkuyl.

Naar artikel in Tuin en Landschap

Aanbod groenten en vruchten | wekelijks vers geoogst op vrijdag

Er staan 17e eeuwse groenten die we nu nog steeds kennen: pompoenen, wortels, andijvie, sla, bonen, tijm, basilicum, koriander, kool maar ook courgettes, Nieuw-Zeelandse spinazie, aardpeer en palmkool en aardappelen die er toen nog niet waren.
In de seizoenen staan er appels, moerbei en mispels, aardbeien en in het najaar zijn er leivruchten aan de muren en bessenstruiken.

Stagiair Biodiversiteit Universiteit Wageningen aan het sheetmulchen

Tamisan Latherow begon met NLDoet! als vrijwilliger, ze heeft vrijwilligers en medewerkers van landgoed Zuylestein uitgelegd hoe je de bodem verbetert door deze te mulchen in laagjes. Op het bed zelf heet het sheet-mulchen, bij de compostplek wordt het als lasagna opgebouwd en regelmatig omgezet voor een snelle verwerking.
In de moestuin zijn er een paar teststukjes waar op zowel mulching als traditionele grondbewerking plaats zal vinden. We werken met een grelinette om de grond los te woelen, permacultuur doet het zonder spitten in bestaande grond. Kom vooral op vrijdag kijken vanaf half maart tot begin mei tijdens haar stage!

Haar stage is afgelopen, de planten groeien en de mulchlagen zijn flink ingedikt. Kom eens kijken naar het verschil tussen traditionele bemesting en deze methode!

Theorie en praktijkweek opleiding veldwerkers op landgoed Zuylestein

De 12 nieuwe veldwerkers kregen een inleiding over de historische moestuin, de praktijk en gebruikte technieken uit de 17e en de 21e eeuw op landgoed Zuylestein. Zoals de wisselteelt, combinatieteelt, permacultuur en de diverse gereedschappen.  Daarna twee praktijkdagen waarin de grond werd bewerkt, de bedden opgemaakt, bonenstokken werden gezet, bonen, erwten, uien, rucola werd gezet, geplant en gezaaid en de aardperen werden geoogst. Ook werd met de bosploeg de bramen verwijderd in het bos, takkenrillen gemaakt en houtblokken versleept.

En dat in diverse talen vanwege de Engelstalige stagiair en de diverse talen van de deelnemers. We hebben veel gedaan en veel geleerd. In mei kwam een tweede groep, even enthousiast en actief! 

Vrijwilligers gezocht | in de moestuin en in de landgoedwinkel op vrijdagen en zaterdagen

We zoeken enthousiaste vrijwilligers voor de verkoop van producten in de landgoedwinkel op vrijdag en eventueel op zaterdagmorgen. We zoeken mensen met goede contactuele eigenschappen en kennis over en affiniteit met onze producten. Ook zoeken we vrijwilligers die alleen willen zaaien, oogsten, onkruid wieden en de tuin op orde houde. Er wordt woensdag, donderdag en vrijdag in de moestuin gewerkt van 9.00-16.00. Voor koffie en thee wordt gezorgd en het drankje na het werk. De ommuurde tuin, het kennisdelen, de jaarlijkse BBQ in de Jagthut maar ook het contact met de eigenaar maken het bijzonder om vrijwilliger te zijn op Zuylestein.

Meer weten? Maak een afspraak met Jan van Helvert op +31637417241 om langs te komen of stuur een berichtje naar info@landgoed-zuylestein.nl

Thuiskoks en restaurants koken uit de moestuin

Steeds meer mensen ontdekken het plezier en het genot van een moestuin, want wat is er lekkerder dan je eigen groente! Er wordt gewerkt met wat de moestuin te bieden heeft.

Winkels, restaurants en coöperaties werken met onze producten. Cateraars op locatie werken bij bruiloften, diners en kookworkshops met wat de moestuin die dagen biedt. Wat 's ochtends uit de moestuin komt, staat dezelfde dag op tafel.

Maar u kunt er ook van genieten. Kom op vrijdag in de moestuin en kies uw groente en fruit die we direct oogsten. Vers geoogst of goed bewaard kan ook. We maken onze producten ook in, drogen ze. Meer weten kijk dan bij Verkoop van de groenten

Bron van creatie en inspiratie