Verkoop groenten uit de historische moestuin

De moestuin is open op vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur. Vanaf 10 januari weer het hele jaar open!
Dan worden er groenten en kruiden verkocht uit de tuin.

Op het landgoed zijn er open dagen, vrijwilligersdagen (met o.a.werkzaamheden in de moestuin) en evenementen zoals dineren in de moestuin, concerten maar er komen ook bedrijven vergaderen die tijdens de pauze door de moestuin wandelen. De tuin moet er dus altijd goed uitzien voor onverwachts bezoek en wordt soms zelfs versierd als er een feestje is  

De winkel is open van 10-16.00 voor groente, bloemen, granen, jam en nu ook eieren!

De winkel in de Oranjerie, verkoopt de groente uit de moestuin, zie de lijst hiernaast. Naast lokale kazen, eieren, granen en jams nu ook vers brood van zuylesteins tarwe!   

Dit is de route: vanaf de oprijlaan voor de muur rechtsaf, langs het grote huis en dan linksom de muur langs tot het poortje bij de oranjerie. U kunt daar ook uw auto parkeren.          

Denk ook aan de moestuinbon voor 10 euro- aardig cadeau als u aan het wandelen bent- past in elke tas of jas!

U kunt zich opgeven voor een groenteabonnement vanaf juni via onderstaand bestelformulier.

Jaarkaart voor bezoek aan de moestuin  is vijf euro te verkrijgen in de winkel!

Zowat zomer-bloemen, groenten gezaaid, pepers en pompoenen gezet

De winter is nu echt voorbij! Na ijsheiligen zijn de courgettes, pepers en de pompoenen stevig in de borders gezet, de tweede lichting pompoenen en komkommers staat nog in de kas en de aardbeien kleuren rood. Lies heeft de bloemenborders gecomponeerd op kleur en lengte, oranje langs de haag, blauw naar het midden en eindigend in roze rood bij de zitnis.

De meeste groentezaden en planten zitten in de bedden, ook de palmkool, boerenkool, spruiten, prei en dat is weer het begin van de winter. We hebben een enorme collectie tomatenplanten- totaal 11 soorten waaronder natuurlijk de Zuylesteinse Zoete.

Op dit moment beschikbaar: diverse kruiden, sla,, andijvie, snijbiet, rucola, raapsteel, bladmosterd en bladmoes, rabarber, radijs, de eerste wortels. En binnenkort de eerste tuinbonen en peulen. 

Moestuintas & Groenteabonnement van Zuylestein

Bestel via onderstaand formulier een Moestuintas (voor woensdag) van de moestuin van Zuylestein. Ook leuk om cadeau te geven! Cadeaubon voor vijf of tien euro op vrijdag te koop. Uw bestelling dient u zelf op te halen en af te rekenen op vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur. Wordt het niet opgehaald voor 15.00 dan verkopen we deze graag aan een ander. Een Groenteabonnement nemen kan ook, u ontvangt dan informatie over de betaling en ingangsdatum.

Versturen

Oogst- assistentie gevraagd

Aardbeien, doperwten, capucijners komen er in grote getalen aan. Heeft u een paar uurtjes over dan kunt u komen oogsten. Of de ranken opbinden.

Dat kan ook. Geef het aan op het aanmeldformulier van de vrijwilligers op welke dagen u beschikbaar bent. Dan bellen we u op als we om extra krachten verlegen zitten. 

Vrijwilligers gezocht!

Vrijwilliger voor een dag met collega's en vrienden, vrijwilliger tijdens de saaie zomermaanden, vrijwilliger voor een vaste dag per week?

U bent van harte welkom!  We kunnen sterke vrijwilligers gebruiken maar ook mensen met kennis of enthousiasme voor een strakke 17e eeuwse moestuin en haar produkten (verkoop). Komt u ons team versterken dan is er altijd koffie, producten uit de moestuin en na een dag hard werken ook een borrel na afloop. Aanmelden kan via de gele button onder dit bericht.

Voor een vrijwilligersdag kan de lunch en borrel en een eigen ruimte geregeld worden. Meer weten: info@landgoed-zuylestein.nl

 

Naar aanmeldformulier vrijwilliger

Restauratie

De tuin is in 2014 en 2015 gerestaureerd, de paden en bakken in het vroege voorjaar en de bomen in het late najaar. Er is altijd een moestuin geweest voor eigen gebruik binnen de ommuurde tuin, maar in 2015 zijn we ook gestart met het leveren van de groenten in Amerongen en Amersfoort en in Doorn.
We zijn nog niet klaar met de renovatie. De provincie Utrecht heeft in de zomer van 2015 de tweede fase ondersteund met een donatie. In 2016 hebben we de tuin feestelijk geopend op 10 september. We hopen binnenkort te starten met de houten kweekbakken.

Groenten en vruchten

Er staan 17e eeuwse groenten die we nu nog steeds kennen: pompoenen, wortels, andijvie, sla, bonen, tijm, basilicum, koriander, kool maar ook courgettes, Nieuw-Zeelandse spinazie, aardpeer en palmkool en aardappelen die er toen nog niet waren. Er is een bijzondere en uitgebreide collectie 17e ,18e en 19e eeuwse appel en peren, bomen, Naantjes. Verder zijn er mispels, en roodfruit en bessen waaronder cassis.

Bron van creatie en inspiratie