Ervaren oogst-assistenten gevraagd!

Wie kan ons helpen met de oogst voor de winkel, maar ook voor de restaurants in de omgeving? We  zoeken naar vrijwilligers met ervaring in de eigen moestuin. Door de toenemende klantenkring hebben we vrijwilligers nodig die snel en secuur kunnen oogsten, op kwaliteit kunnen sorteren, schoonmaken en de groente voor de verschillende klanten kunnen klaarzetten. Vanaf 8.00 op woensdag, donderdag en vrijdag tot de oogst voor die dag binnen is. 

 Voor meer info: Thea Dengerink (06-39444346)

Duurzaam groen van het seizoen

Wij telen op een vergelijkbare wijze als biologische telers zonder bestrijdingsmiddelen met biologisch zaad en plantgoed. Het hele jaar door met nieuwe en oude technieken. Voor het actuele aanbod zie de verkooppagina.

Kom gerust kijken op de vrijdag, toegang 5 euro maar dat is een abonnement voor het hele jaar inclusief een papieren rondleiding!

Stagiair Biodiversiteit  Universiteit Wageningen aan het sheetmulchen

Tamisan Latherow begon met NLDoet! als vrijwilliger, ze heeft vrijwilligers en medewerkers van Landgoed Zuylestein uitgelegd hoe je de bodem verbeterd door het mulchen in laagjes. Op het bed zelf heet het sheet-mulchen, bij de compostplek wordt het als lasagna opgebouwd en regelmatig omgezet voor een snelle verwerking.  

In de moestuin zijn er een paar teststukjes waar op zowel mulching als traditionele grondbewerking plaats zal vinden. We werken met een grelinette om de grond los te woelen, permacultuur doet het zonder spitten in bestaande grond. Kom vooral op vrijdag kijken vanaf half maart tot begin mei tijdens haar stage!

Haar stage is afgelopen, de planten groeien en de mulchlagen zijn flink ingedikt. Kom eens kijken naar het verschil tussen traditionele bemesting en deze methode!

Theorie en praktijkweek opleiding veldwerkers op landgoed Zuylestein

De 12 nieuwe veldwerkers kregen een inleiding over de historische moestuin,  de praktijk  en gebruikte technieken uit de 17e en de 21e eeuw op landgoed Zuylestein. Zoals de wisselteelt, combinatieteelt, permacultuur en de diverse gereedschappen.

Daarna twee praktijkdagen waarin  de grond werd bewerkt, de bedden opgemaakt,bonenstokken werden gezet, bonen, erwten, uien, rucola werd gezet, geplant en gezaaid en de aardperen werden geoogst. Ook werd met de bosploeg de bramen verwijderd in het bos, takkenrillen gemaakt en houtblokken versleept.

En dat in diverse talen vanwege de Engelstalige stagiair en de diverse talen van de deelnemers. We hebben veel gedaan en veel geleerd. In mei kwam een tweede groep, even enthousiast en actief!

Landgoed Zuylestein werd in 1630 door stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau gekocht. Een historische prent uit die tijd laat zien hoe de moestuin er toen uitzag. De brede padenstructuur in de juiste verhouding waarop met hoog bezoek werd gewandeld, kleine fruitbomen waar je makkelijk van kon plukken en platte bakken om het seizoen te kunnen verlengen. Alle historische elementen worden in ere hersteld.

Elke vrijdag is de moestuin open van 10.00 tot 16.00 uur en kun je de groenten kopen of bestellen.             Noor kookt elke vrijdagochtend het winter-recept van de groentetas. Schuif even aan om te proeven!         

Naar verkoop van groenten

Tijdens de Kerstvakantie echter gesloten!

Op het landgoed zijn er open dagen, vrijwilligersdagen (met werkzaamheden in de moestuin) en evenementen zoals dineren in de moestuin, concerten maar er komen ook bedrijven vergaderen die tijdens de pauze door de moestuin wandelen. De tuin moet er dus altijd goed uitzien voor onverwachts bezoek en wordt soms zelfs versierd als er een feestje is.

Restauratie afgerond!

Op 9 september heeft mevrouw Pennarts als vertegenwoordiger van het Parelfonds van de Provincie Utrecht als eerste een vogelhuisje op de werkschuur gehangen. Daarna volgden de andere sponsoren. Als laatste hing één van de vrijwilligers een huisje op met bijpassende speech. Zonder de bijdrage  van vrijwilligers en het knopkruidteam had de moestuinbaas het niet gered!

Groenten en vruchten

Er staan 17e eeuwse groenten die we nu nog steeds kennen: pompoenen, wortels, andijvie, sla, bonen, tijm, basilicum, koriander, kool maar ook courgettes, Nieuw-Zeelandse spinazie, aardpeer en palmkool en aardappelen die er toen nog niet waren.
In de seizoenen staan er appels, moerbei en mispels, aardbeien en in het najaar zijn er leivruchten aan de muren en bessenstruiken.

Vrijwilligers gezocht- verkoper op vrijdag en / of zaterdagochtend

We zoeken een enthousiaste verkoper op vrijdag en eventueel op zaterdagmorgen die haar of zijn kennis van groente en recepten graag met de bezoekers deelt. We gaan in de winter gewoon door.

Maar ook vrijwilligers die alleen willen zaaien, oogsten, onkruid wieden en de tuin op orde houden zijn welkom. Er wordt woensdag, donderdag en vrijdag in de moestuin gewerkt van 9.00-16.00. Voor koffie en thee wordt gezorgd en het drankje na het werk. De ommuurde tuin, het kennisdelen, de jaarlijkse BBQ in de Jachthut maar ook het contact met de eigenaar maken het bijzonder om vrijwilliger te zijn op ons landgoed.

Meer weten? Maak een afspraak met Thea Dengerink 06-39444346 om langs te komen of stuur een berichtje naar info@landgoed-zuylestein.nl

Thuiskoks en Restaurants koken uit de moestuin

Steeds meer mensen ontdekken het plezier en het genot van een moestuin, want wat is er lekkerder dan je eigen groente! Er wordt gewerkt met wat de moestuin te bieden heeft.

Winkels, restaurants en coöperaties werken met onze producten. Cateraars op locatie werken bij bruiloften, diners en kookworkshops met wat de moestuin die dagen biedt. Wat 's ochtends uit de moestuin komt, staat dezelfde dag op tafel.

Maar u kunt er ook van genieten. Kom op vrijdag in de moestuin en kies uw groente en fruit die we direct oogsten. Vers geoogst of goed bewaard kan ook. We maken onze producten ook in, drogen ze. Meer weten kijk dan bij Verkoop van de groenten

Bron van creatie en inspiratie