NLDoet! vrijdag 9 en 10 maart  -     De Oranjerie is geschilderd!

De oranjerie werd binnen geschilderd in fraaie kleuren. Dat wordt nu een nog mooiere plek binnen de ommuurde tuin. Hier wordt de landgoedwinkel op vrijdag gehouden, besloten vergaderingen en diners of een bruiloft. Nu de keuken nog maar mogelijk is daar nog door andere vrijwilligers dan NLDoet! aan gewerkt.

De jonge beukenbomen staan klaar om door te groeien naar een haag, de bonenstokken zijn ook uit het bos van Landgoed Zuylestein gehaald, de lasagnamulching in de moestuin is gestart (meer in deze rubriek). Een geslaagde dag!

NLDoet! Ook de dag van bijenhotels en een nieuwe bijenstal

Bij de NLDoet! - dagen waren de vrijwilligers en de imker ook actief voor de diverse bijenvolken op Landgoed Zuylestein naast de wilde bijen en andere insekten.

Voor de zwarte bijen van imker Henk Kok zullen er twee verhuizingen volgen. Eerst naar een logeeradres en dan naar de nieuwe bijenstal. Voor de wilde bijen werden er twee hotels gebouwd waarvan er één al gevuld werd met stenen en stukken hout met gaatjes, ontelbare bundels met riet en andere open takjes naast klei. Voor elk insect wat wils.

Zondag 3 december rond 12.00       De schaapskudde komt er aan!

Op zondag 3 december verwachten we  weer de Grebbeveldkudde vanaf de Utrechts Heuvelrug, ze steken over bij het Portiersgebouw (nr.3).

Meestal zijn de schapen er rond 12.00 maar als u er eerder komt kunt u alvast de auto wegzetten of de fiets bij het Poortgebouw, Rijksstraatweg 7. 

De schapen blijven een week om het landgoed vakkundig te begrazen met de herder en zijn honden

Als hij de oprijlaan bij het Poortgebouw (bij nr. 7-9)bereikt heeft, maakt hij even alle tijd voor u. Kinderen kunnen hem  vragen stellen over zijn honden en zijn schapen.

Meer lezen

Schapenmarkt in Jachthut en Oranjerie 3 december 11.00-16.00

                                                                                                In de Jachthut is alle informatie te vinden over de schaapskudde en de producten van de Grebbekudde te koop zoals vachten, vlees, vilten cadeaus en meer.

In de Oranjerie, via het Poortgebouw (nr.7-9) en de tuinen,  schenken we warme chocolademelk en glühwein en zijn er ook heerlijke koeken te koop.

De imker vertelt u over de diverse bijenvolken op het Landgoed (en verkoopt zijn honing). We verkopen kleine groentetassen, jams en ingemaakt fruit en meer lokale en regionale produkten. Onze bloemiste maakt de kerstkransen op voor het landgoed. U kunt zich ook bij haar opgeven voor een cursus op 15 december of alvast het Zuylesteins kerstgroen inslaan.      

Workshop Likeur en Kruidenbitter zaterdag 18 november 13.30 Oranjerie zie verslag bij actueel/facebook

Kan jij ook zo genieten van een heerlijke cacaolikeur op een winterse avond voor de haard?
Wat dacht je van een kruidige arancello (sinaasappellikeur) na een frisse winterwandeling? Wat dacht je van pastis of kruidenbitter?

18 november, 13.30-16.00, maximaal 15 deelnemers, inschrijven via:  https://www.scentandspice.nl/shop/workshop-likeur-en-kruidenbitter/

De prijs, 75 euro, is inclusief kruidenthee, koffie en gebak, materiaal en ingrediënten, likeurproeverij, kruidenbitter en likeur (of twee likeuren) en een uitgebreide online handleiding met uitleg en recepten.

Scent & Spice, Nele Odeur en  kruiden

 In de 17e-eeuwse oranjerie op het landgoed Zuylestein leer je stap voor stap likeuren en kruidenbitters samenstellen op basis van een grote variëteit aan kruiden, bloemen, noten, specerijen en vruchten. Aan het eind van de workshop ga je naar huis met twee heerlijk geurende brouwsels. Deze kan je thuis – na een korte trekperiode – heel eenvoudig verder bewerken, laten rijpen en natuurlijk opdrinken. Proost!

Nele is gastdocent aan de universiteiten van Wageningen en Leiden en leert je met humor over de werking van kruiden: medicinaal, cosmetisch en in de keuken. meer info: www.scentandspice.nl

Landgoed Zuylestein organiseert door het jaar heen rondleidingen en evenementen, passend bij de omgeving en bij de historie van Zuylestein. Ze zijn samengebracht in deze agenda. Hou de agenda vooral in de gaten en deel de evenementen op Facebook. Daarmee steunt u de instandhouding van Zuylestein.

9 december Kookworkshop Jachthut

Marlies Vaillant is vitaliteitscoach en hobbykok en organiseert kookworkshops in de Jachthut.

Voor iedereen die kennis wil maken met gewone en bijzondere groentes van het seizoen!

9 december,  bij Rijksstraatweg 7-9 te Leersum
Aanvang: 14:00
Einde: 17:00
Prijs: €69,- p.p.

De workshop is inclusief:
• koffie/thee
• proeverijtjes van het seizoen
• bijpassende wijn
Aantal deelnemers: minimaal 4 personen, maximaal 8 personen

Opgeven via onderstaande site of info@landgoed-zuylestein.nl

https://www.60plusendus.nl/koken-met-de-seizoenen/

Kook-inspiratie uit seizoensgroentes

Marlies ontvangt je op het mooie landgoed Zuylenstein met een lekkere kop koffie of thee. Na een korte kennismaking zal ze wat meer vertellen over de seizoensgroenten. De groenten die we gebruiken komen zoveel mogelijk uit de grote moestuin van landgoed Zuylestein. smakelijke wintergroenten. 

Marlies legt de recepten uit, ze laat de bereidingen zien en er zijn proeverijtjes met een bijpassende wijn. We letten op kleur, geur en smaak. De bereiding is net even anders dan dat je gewend bent. Klassieke combinaties met een twist leveren spannende gerechten op.
Na afloop kun je met de groenten uit eigen land een feestelijk maal creëren! En natuurlijk krijg je de recepten mee om met de komende feestdagen je gasten te verrassen.

Vrijdagen van 10.00 - 16.00  verkoop  van groenten en fruit!

Het bezoeken waard, ook in de winter!

Groenten, kruiden en fruit van het seizoen. Ook huisgemaakte jams en andere producten worden in de onlangs gerestaureerde 17e eeuwse moestuin verkocht. U kunt ze aanwijzen of we hebben ze net voor u geoogst.

Mini-symposium Zondag 10/9 2017
Innovatieve en oude technieken in de landbouw, natuur-inclusieve landbouw,voedselbossen en rondleiding.

Ook in de 17-e eeuw stimuleerden  stadhouder Frederik Hendrik en Lodewijk XIV innovatieve technieken in de tuin- en bosbouw en was de concurrentie groot tussen de telers en verzamelaars van bijzondere planten en snoeivormen. De internationale en lokale kennis verzamelde men in handboeken. Nu laten we ook Dirk van Apeldoorn van de WUR Wageningen spreken over natuur-inclusieve landbouw en Marc Buiter vertellen over de exploitatie van Voedselbossen. Wat betekent dat voor de toekomst van Zuylestein?

U kunt zich vooraf aanmelden  via info@landgoed-zuylestein.nl maar definitief heeft u een plaats als u 7,50 overmaakt naar NL 88 ABNA 0592491757 tnv St. exploitatie Landgoederen Waayestein en Zuylestein. max 40 deeelnemers!

Voor het Programma  minisymposium klik hier 

Voor het programma van 9 en 10 september in Amerongen KLIK HIER

Vrijwilliger worden op Zuylestein?

Altijd al Vrijwilliger willen worden op een zeventiende-eeuws landgoed? Kom dan naar Landgoed Zuylestein in Leersum!

Er werken op Het Landgoed Zuylestein al een aantal jaren vrijwilligers in het bos, in de moestuin en aan diverse timmer- schilder- en administratieve klussen maar ook voor alleen de evenementen.
De eigenaar van Landgoed Zuylestein streeft ernaar het openbaar toegankelijke landgoed als cultureel en ecologisch monument te onderhouden. Het beheer van dit landgoed en met name de fraaie tuin en lanen op peil houden is onmogelijk zonder de inzet van vrijwilligers. Er zijn momenteel twee groepen actief op het landgoed. Maar de groepen kunnen nog wat aanvulling gebruiken. De lente is alweer in aantocht, dus een mooi moment om een kijkje te nemen en u aan te melden.

We zijn op zoek naar enthousiaste mensen. De moestuin- en bosbaas en de coördinator van de evenementen en actieve vrijwilligers laten u graag zien wat er gedaan moet worden.
We werken nu met groepen op donderdag, vrijdag en mogelijk zaterdag of een avond.

Kom kennis maken of werk een dagje mee. Wij zorgen voor koffie en thee en soep en een heerlijk verwarmde vrijwilligersschuur voor de bestaande en nieuwe vrijwilligers.

Van harte welkom.
Landgoed Zuylestein te Leersum, contactpersoon: Thea Dengerink dengerink@landgoed-zuylestein.nl  06-39444346

Wandelen

Op het lommerrijke landgoed Zuylestein zijn meerdere wandelroutes in gebruik. Mede door de opening van deze wandelpaden is het mogelijk geworden om te komen tot een betere bescherming van de waardevolle flora en fauna die aanwezig is op diverse plaatsen op het uitgestrekte landgoed.
Twee nieuwe wandelroutes hebben als naam gekregen: De Bosch van Rosenthal route en de Godard Bentinck route. De Bosch van Rosenthal route (met een lengte van 4 KM) dankt zijn naam aan Jonkheer mr. L.H.R.N. Bosch ridder Van Rosenthal, oud burgemeester van Rhenen. De Godard Bentinck route (totale lengte 9,8 KM) is genoemd naar de grootvader van de huidige bewoners: ir. Godard Adriaan graaf van Aldenburg Bentinck en Waldeck Limpurg (1897-1968), die altijd zeel veel belangstelling heeft gehad voor de flora en fauna in en rondom Landgoed Zuylestein en kasteel Amerongen.
Beide boekjes kunt u onder vermelding van uw postadres bestellen. De verkoopprijs bedraagt € 5,-- per stuk en de verzendkosten bedragen € 2,50.

Verder lopen het Cotlandenpad (klompenpad) over het landgoed en de Oudste en Eerste ANWB wandelroute Amsterdam van naar Arnhem, geopend in 1914 ( LAW )

Bestel de wandelgidsen

Rondleidingen

Op afspraak kunnen groepen door deskundige vrijwilligers van Landgoed Zuylestein rondgeleid worden door de tuinen en de lanen van het landgoed. Alle rondleidingen beginnen met een ontvangst met thee of koffie en een korte inleiding in het historische Poortgebouw op Landgoed Zuylestein (Rijksstraatweg 7, Leersum).

Wilt u een rondleiding, graag reserveren. Het totale programma beslaat circa een uur en een kwartier. Het minimaal aantal deelnemers bedraagt 10 personen. De toegangsprijs per persoon bedraagt € 6,50 inclusief koffie of thee.

Desgewenst kan een rondleiding worden uitgebreid met een brunch, lunch, borrel of diner. Prijzen hiervoor zijn op aanvraag. Brunch, lunch, borrel en diner kunnen zowel binnen als buiten worden verzorgd.

Voor meer informatie kunt u bellen met 06-37417241. Ook kunt u ons een e-mail bericht sturen via de button.

Neem contact op

Bron van creatie en inspiratie