Verkoop groenten uit de historische moestuin

Moestuin is open vrijdag 10.00-16.00 verkoop groenten en kruiden uit de tuin.

Op het landgoed zijn er open dagen, vrijwilligersdagen (met o.a.werkzaamheden in de moestuin) en evenementen zoals dineren in de moestuin, concerten maar er komen ook bedrijven vergaderen die tijdens de pauze door de moestuin wandelen. De tuin moet er dus altijd goed uitzien voor onverwachts bezoek en wordt soms zelfs versierd als er een feestje is.

Moestuintas voor 2 personen

Iedere vrijdag van 10.00 tot 16.00 is de moestuintas te koop. Voor 2 personen vullen we die met groenten, kruiden en bloemen van de tuin en een recept voor 7,5 euro. Daarnaast kunt u natuurlijk de andere produkten uit de tuin kopen.

Een voorbeeld: 1 kg franse topkok-aardappelen om te koken en te bakken, 500 gr gele raapjes, 2 kleine courgettes (geel en groen), kruiden voor bij het recept van de gele raapjes en een klein bosje bloemen passend bij het recept.

U kunt zich opgeven voor een groenteabonnement in 2018- zie actueel

Recept

Antipasti recept voor 100 gram gele raapjes

Kook de raapjes 5 minuten voor om ze alvast wat te garen en zachter te maken. Hierdoor kunnen ze beter de smaken absorberen.

Combineer de raapjes met dragon, rozemarijn, tijm, laurierblad, olijfolie en bittere blaadjes zoals radicchio of witlof.

Dit past perfect op een bord antipasti en kan warm of koud worden gegeten. Voor niet vegetariërs een prima gerecht bij gedroogd vlees zoals prosciutto of bij vis als zalm en forel.

Momenteel op het menu

Iedere vrijdag van 10.00 tot 16.00 is de 'oogst van de dag' te koop in de moestuin. Schikt het niet op dit tijdstip. U kunt het ook bestellen zie info@landgoed-zuylestein.nl. Tijdens de kerstvakantie zijn we gesloten.

In deze zomertijd zijn er de laatste aardbeien en frambozen, prei, snijbiet en krakendverse andijvie, kleine raapjes in drie kleuren, jonge palmkool, top-aardappelen uit Normandie om te koken en te bakken in krieltjes en gewoon. De knofloken komen nu van het land en hangen we onder de poort te drogen.

Alleen even komen kijken kan ook, dan betaalt u 3 eurp pp. Voor het groenteabonnement 2018 zie actueel.

Vrijwilligers gezocht!

Vrijwilliger voor een dag met collega's en vrienden, vrijwilliger tijdens de saaie zomermaanden, vrijwilliger voor een vaste dag per week?

U bent van harte welkom!  We kunnen sterke vrijwilligers gebruiken maar ook mensen met kennis of enthousiasme voor een strakke 17e eeuwse moestuin en haar produkten (verkoop). Komt u ons team versterken dan is er altijd koffie, produkten uit de moestuin en na een dag hard werken ook een borrel na afloop.

Voor een vrijwilligersdag kan de lunch en borrel en een eigen ruimte geregeld worden. Meer weten: info@landgoed-zuylestein.nl

 

Restauratie

De tuin is in 2014 en 2015 gerestaureerd, de paden en bakken in het vroege voorjaar en de bomen in het late najaar. Er is altijd een moestuin geweest voor eigen gebruik binnen de ommuurde tuin, maar in 2015 zijn we ook gestart met het leveren van de groenten in Amerongen en Amersfoort en in Doorn.
We zijn nog niet klaar met de renovatie. De provincie Utrecht heeft in de zomer van 2015 de tweede fase ondersteund met een donatie. In 2016 hebben we de tuin feestelijk geopend op 10 september. We hopen binnenkort te starten met de houten kweekbakken.

Groenten en vruchten

Er staan 17e eeuwse groenten die we nu nog steeds kennen: pompoenen, wortels, andijvie, sla, bonen, tijm, basilicum, koriander, kool maar ook courgettes, Nieuw-Zeelandse spinazie, aardpeer en palmkool en aardappelen die er toen nog niet waren. Er is een bijzondere en uitgebreide collectie 17e ,18e en 19e eeuwse appel en peren, bomen, Naantjes. Verder zijn er mispels, en roodfruit en bessen waaronder cassis.

Bron van creatie en inspiratie